Wednesday, April 11, 2012

Resepi KEK RED VELVET

11 April 2012


Assalamualaikum...

hmm.tau tak hari ni hari apa? memang la hari rabu, tapi hari ini dalam sejarah ialah : Hari Pertabalan Yang Dipertun Agong. Sekarang adalah turn Sultan Kedah (sultan mama la tu..hihi). yang bersejarahnya, kali ini adalah kali kedua baginda sultan menjadi Agong Malaysia.yang mama tau, 1st time masa PM Tun Abdul Razak dan kali ini anak dia pulak Datuk Sri Najib. Camada jodoh je kan...
so, hari ni adalah hari cuti umum Malaysia...cuti-cuti malaysia??? bukan, kita dok umah je, kemas rumah, masak, tengok TV, tido, main ngan zameer.
hmmm...disebabkan cuti, mama plan nak buat Kek. Bahan2 semua dah ada, lama dah beli tapi xde kesempatan lagi nak buat. harap hari ni dapat la yee...
Ini pon bukan kali pertama mama buat kek ni, ni 2nd time. dulu rasanya bulan 11 tahun lepas (2011) mamapernah buat sekali. mama ni bukan pandai st bab2 baking ni, tgk resepi kat internet jeee....saje nak belajar buat kek sendiri...mana tau kan, kot2 masa2 depan nak buat bisnes ke ape..hehe (berangannnnn)
ok laaa...melalut panjang2 pon x guna kan...mama amik resepi kek velvet ni dari blog Kak Irma. dulu pon amik dari blog dia juga..alhamdulillah menjadi juga...hehe

ok, jom kita start buat kek...tengok resepi duluu....dan jom sediakan bahan2...ape yang takde tu pandai2 laa yerr

Resepi Red Velvet Cake

Bahan A - Untuk diayak bersama.

250 gram tepung gandum (mama guna tepung kek Blue key)
1 tsp baking powder (belasah pakai soda bikarbonat)
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder (left over hari tu ada lam 1tsp je, so mama tambah susu anlene perisa coklat)

Bahan B -campur dan kacau sebati.

240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah

Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -

113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D -

1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda (guna soda juga)

Cara-caranya...malas laa nak taip, rujuk je blog kak irma yee... (hehe sorry malas)

Jom Bakar Kek
Oven kat rumah kita ni sebenarnya Microwave Oven, tp boleh juga dijadikan conventional oven utk buat kek & grill. tapi dari pengalaman mama guna oven ni kan, kekadan dia ter-overheat, so kena pandai2 la adjust suhu dia yee...mula2 mama pre-heat 190'C, then bakar utk 30min. lepas check, tak masak lagi, mama jadikan 170'C pulak, sambung bakar lagi 15 minit.

Cheese Cream Icing

Mula-mula guna resepi lain, yang kena guna whipping cream. tapi disebabkan whipping cream yang mama beli tu dah rosak sebab salah simpan (sepatutnya kena bekukan utk

2 comments:

  1. cik citie comeei! sedap tau! nnti buat lagik!

    ReplyDelete
  2. Sodap sungguh kek tu... Nanti buat lagi, lagi besar, lagi bestttt....

    ReplyDelete

Jom komen entry saya...